KÁVÉ

Zöld kávé

Zöld kávé – Egy misztikusnak hangzó fogalom a kávézás világában. Nézzük meg néhány titkot, amit érdemes tudni a zöld kávéról.

Mi is az a zöld kávé

zöld kávé növényZöld kávénak nevezzük a még pörköletlen kávészemeket és zöld kávénak nevezzük a kávé cserjék érett vagy éretlen termését is.

Zöld (nyers) kávé az egyik legnagyobb forgalmú mezőgazdasági termékek a világon. Ennek termelését és a fejlett országokba történő exportálását, illetve a termesztés környezetre gyakorolt hatását is némi vita övezi. Talán ez oka, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a Fair-Trade és a bio kávé termesztés a világon is.

Zöld kávé feldolgozása

A zöld kávé feldolgozása alapvetően kétféle módon történhet. Nedves és száraz eljárási móddal. Ez tulajdonképpen a külső ragacsos nyálkás réteget és a legkülső viasz felületet eltávolításáról szól.

Nedves módszer

Általában közép Amerikában és Afrika egyes területei elterjedt. A zöld kávé magjától elválasztják a bogyó húsos részét, majd a magvakat fermentálják – Körülbelül 2 napig vízben áztatják. Ez leoldja a magokról az összes ragadós, nyálkás részt.

Száraz módszer

Ez az egyszerűbb és olcsóbb módszer. Általában gyengébb minőségű zöld kávéknál alkalmazzák Brazíliában és Afrika nagy részén. Ebben az esetben egy tárgyal leválasztják a húst a magról majd 2-3 hétig a betonon egyenletesen forgatva kiszárítják.

Zöld kávébab

Amikor a zöld kávébab még éretlen zöldes színű, amikor érett barnától egészen sárga színig előfordulhat, de akár pirosas színe is lehet. A szárított kávébab tipikus súlya 300-330 mg.

A zöld kávéban lévő nem illó és illó anyagok, mint például a koffein megakadályozza, hogy a rovarok és állatok megegyék őket.  Ezek az illó és nem illó anyagok felelősek a pörkölt kávé ízéért is. A nem illékony vegyületek (beleértve az alkaloidákat, trigonellineket, a fehérjéket, és a szabad aminosavakat) és a szénhidrátok fő fontosságúak a pörkölt kávé teljes aromájának előállításában, és a biológiai hatásaiban.

Az 5 legnagyobb zöld kávé termelő ország

zöld kávéA világ öt legnagyobb zöld kávé termelő országa 2013-ban:

  1. Brazilia      3,0 millió tonna
  2. Vietnam     1,5 millió tonna
  3. Indonesia   0,7 millió tonna
  4. Columbia    0,7 millió tonna
  5. India          0,3 millió tonna

A világ összes kávétermelése 2013-ban 8,9 millió tonna volt.

Zöld kávé alkalmazása

A 2000-es évek közepétől a zöld kávébab-ból készített zöld kávé kivonat-ot eladták mint étrend kiegészítőt. Egyben elkezdték vizsgálni a klorogénsav tartalmát és annak zsírbontó és súlycsökkentő hatását. A klorogénsav, nagyon erős antioxidáns hatása van, ami a kutatások szerint a zöld teánál is sokkal nagyobb hatással rendelkezik.

A zöld kávébab a pörkölés során veszít az értékes hatóanyagaiból és a zöld kávé ezt küszöböli ki. Tulajdonságai közül fontos, hogy gyorsítja az anyagcserét, ami  a fogyni vágyóknak különösen kedvező lehet.

70%pörkölt Brasil Santos és 30% zöld Brasil Santos keverék alkotja az eredeti zöld kávét. A darálása speciális darálót igényel. Ezért általában őrölt formában kerül értékesítésre. 

Zöld kávénk egyéni, karakteres ízvilágú, ínyenceknek igazi különlegesség lehet.

 

Érdekesnek találtad a cikkünket? Nyomj egy lájkot, és kövess minket a facebookon.

 

forrás: en.wikipedia.org/wiki/Coffee

fotó credit: asgw via Visual hunt / CC BY

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .