KÁVÉ

Kávé vízteszt – Avagy milyen vízzel főzzünk kávét?

Vízteszt – avagy függ-e a kávé íze a víztől? Alapból mindenki azt gondolja, hogy a kávétól függ a kávé íze. Azaz a kávé típusától és a pörköléstől. Ami alapvetően igaz. DE, és most jön a lényeg: A víz minősége is befolyásolja a kávénk ízét, és zamatát.

Aki nem hiszi, az kipróbálhatja saját maga is. Most mindenesetre nézzük meg a VGF Otthon Kávéteszt – Milyen vízzel főzzünk kávét és teát? által készített víztesztet, illetve annak egy részét.

A nagy vízteszt – avagy milyen vizet használjunk a kávénkhoz

A videóban 8 tesztalany 5 féle vízből készült azonos kávét hasonlít össze.

Ha már megnézted a videót akkor azt hiszem nem lövöm le a poént ha elárulom, hogy a lágy víz jobb a kávéhoz. De nézzük meg, hogy ez miért van így.

A víz hatása a kávé ízére

Alapvetően kétféle vízzel találkozhatunk, a lággyal és a keménnyel. Ezeknek azonban vannak különböző „árnyalatai”.

A fenti videóban az alábbi 5 féle vízzel elkészítet kávét tesztelt a VGF Otthon.

  • Víztisztító berendezéssel szűrt víz
  • Konyhai szűrőkancsós víz
  • Csapvíz, Budapest V. ker.
  • Lágyabb ásványvíz
  • Magas ásványi anyag taralmú ásványvíz

Én most az egyszerűség kedvéért csak két csoportra bontom a víz típusát: kemény vízre és lágy vízre.

Kemény víz

A kemény vízben sok a vízben oldott ásványi anyagot tartalom. Mivel a kávéból szárazanyag tartalmat akarunk kivonatni, így az ásványi anyagban telített víz kevesebb szárazanyag tartalmat tud felvenni, így nem lesz teljes a kávé íze.

Lágy víz

Mivel a lágy vízben kevesebb az ásványi anyag, és így a kávéból több szárazanyag tartalmat tud felvenni, így a kávé íze komplexebb teljesebb és lágyabb lesz. Mindegy, hogy azt vízszűrő berendezéssel kancső szűrővel ellátott eszközzel vagy alacsony ásványi anyag tartalmú lágy ásványvízzel érjük el.

A vízteszt eredménye

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy mind a nyolc tesztalany valamelyik típusú lágy vízzel készített kávét választotta a legjobbnak. Tehát a teszt igazolta, amit eddig is tudtunk.

A lágy vízzel készített kávék finomabbak, mint a kemény vízzel készített kávék.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek a végeredmény magáért beszél. ( a Magasabb pontérték a jobb)

Kávé vízteszt - Eredmények a számok alapján

 

A nagy vízteszt konklúzió

Ha eddig nem figyeltél oda, hogy milyen vízzel készíted el a kávédat, érdemes kipróbálni lágy vízzel is, érezni fogod a különbséget. És nem csak a vízre, de a kávéra is érdemes odafigyelni.

Még több érdekesség a lágy és kemény vízről!

 

Én néhány éve kipróbáltam egy új kávét, amely a 100% arabica kávé mellett ganoderma kivonatot is tartalmaz. Egy olyan kávét, ami valóban ébren tart és mégsem pörgeti fel a szívem. Próbáld ki te magad is az eredeti ganoderma kávét!

 

forrás:  VGF Otthon video

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .