KÁVÉ

3 különleges kávé állati segítséggel

Ha a legdrágább kávéra gondolunk sokunknak első sorban a Kopi Luwak kávé jut eszünkbe a cibetmacskától, de nem ez az egyetlen és egyben legdrágább különleges kávé ma a világon.

Alapvetően a kávék ízét a kávébab minősége és a feldolgozás módszere és minősége határozza meg. Azonban a pörkölésen és a kézi termesztésen kívül néhány különleges kávénál más külső segítséget is igénybe vesznek. Nézzük csak sorjában.

Kopi Luwak kávé egy különleges kávé a cibetmacskától

Kopi-Luwak-a-cibet macska kávéja
Sokáig a cibet kávé vagy hivatalosabb nevén a Kopi Luwak kávé volt a világ legdrágább különleges kávéja, mert nehéz előállítani és egyben hozzájutni is. Az Indonéz szigetvilágban élő cibetmacska félékhez tartozó közönséges pálmasodró ragadozó kedvenc eledele a kávécserje termése. Azonban az állat a legérettebb kávébabok külső lágy héját tudja csak megemészteni a bogyókban lévő kávészemeket nem, így az keresztülmegy rajta. A cibetmacska emésztőrendszerében végbemenő természetes folyamatoknak tulajdonítják a legkülönlegesebb kávé ízt.

Felfedezése a Indonéz helyi lakosokhoz köthető, akiket a telepesek eltiltottak a kávécserjék saját részre történő szüretelésétől. Találékonyságuknak köszönhetően viszont a pálmasodró ürülékének felszedéséből kinyert kávébabtól nem. Ennek híre ment az egész világban, így sokáig a Kopi Luwak kávé volt a világ legegzotikusabb, legkülönlegesebb és legdrágább kávéja. Kilónkénti ára 200 és 1000 dollár között mozog.

Black Ivory kávé a legdrágább kávé az elefántoktól

Balck Ivory kávé - Az elefánt kávéA fentiekhez hasonlóan a Black Ivory kávé előállítása során is állatok közreműködését használják. Jelen esetben egy thaiföldi elefánt rezervátumban történik. Itt az 1500 m magasan termesztett arabica kávécseresznyéket etetik meg az elefántokkal. Az elefántok gyomorsava lebontja a kávécseresznyéket a cibetmacskáéhoz hasonlóan, azonban a kávészemek azonban itt akár 30 órát is eltölthetnek az elefántok emésztőrendszerében.

A kávékat kézzel összegyűjtik napon megszárítják és megpörkölik. A különbség a Black Ivory és a Kopi Luwak között, hogy az elefánt kávékülönlegesség még lágyabb íz világ. Talán ez az oka, hogy letaszította a trónról a cibetmacska kávéját. és így a Black Ivory a világ legdrágább kávéja. Ennek a különleges kávénak az árából tartják fenn az elefántrezervátumot is. A Black Ivory kávé kilónkénti ára eléri a 1100 dollárt.

Jacu kávé a Jacu madártól

Jacu madár különleges kávéjaEllenségből barát. Akár kezdhetnénk így is a Jacu madár történetét. Jacu egy brazil tyúkalakú madár mely előszeretettel válogatta ki a kávétermelő vidékeken a legérettebb kávészemeket, ami persze a gazdáknak nem tetszett. A zúzógyomorral rendelkező madár emésztőrendszerén a magokat összeőrli, de szerencsére a cibetmacskához hasonlóan a kávébabok sértetlenül kerülnek ki a jacu madár gyomrából, mindehhez pedig 20-60 percre van szükség.

Mivel a madár csak a legérettebb és legfinomabb kávécseresznyéket válogatja ki, amit még egy tapasztalt kávészüretelő ember is megirigyelhet, így garantált a nagyon finom, jó minőségű és különleges kávét kapunk.

Különbség a Kopi Luwak és a Jacu kávé között, hogy a Jacu madár nem eszik húst, így a kávé nem kerül kapcsolatba fehérjékkel és gyomorsavval. A végeredmény egy mogyorós édes ánizsra emlékeztető kávé. Jacu madár kávéja abban is különbözik, hogy ez többnyire csak arabica kávét tartalmaz. Azonban erre nem mondható, hogy ez a legdrágább kávé.

A normál kávé kilónkénti ára 3-4 dollár addig a jacu madár kávéjának kilónkénti ára 55 dollár körül mozog.

 

Mindhárom különleges kávéban közös, hogy a koffein nem szívódik fel az állatok emésztőrendszerén, így nincs rájuk hatással.

 

A ganoderma kávé nem használja az állatok emésztőrendszerét az arabica kávé aroma javításához, azonban a ganoderma miatt ez is különleges kávék közé sorolható. Kóstold meg te is és, tapasztald meg az egészséges kávé hatását.

 

forrás:
kiemelt kép forrása:
http://darkroom.baltimoresun.comPhotos taken by Paula Bronstein of Getty Images.

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

One thought on “3 különleges kávé állati segítséggel

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .