Miért nem tudunk jó kávét főzni?
avagy 3 nagyon rossz kávézási hiba
A kávéval kapcsolatban rengeteg nézőpont létezik, főleg annak kapcsán, hogy miként is hat egészségünkre. Van, akinél már-már függőségbe megy át a kávéimádat, mások pedig csak különleges alkalmakkor fogyasztják. Egy biztos: a kávézásnak is van kultúrája, és olyan szabályai, amelyekre érdemes odafigyelni. Cikkünkben a leggyakoribb kávézási hibákat és bakikat jártuk körbe.
1. Kotyogós kávé
Azt hiszem a kotyógós kávé az a kávé, amit legtöbben használnak otthoni kávézás során. Ám annak használata során több kávézási hibát és baklövést is elkövethetünk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt.
Fontos, hogy a kávéfőzőt mindig tartsuk tisztán, így megelőzve a vízkövesedést, lerakódásokat.
A kávé íze függ a víz minőségétől is ezért érdemes szűrt vizet használni a főzéshez.
De a legfoontosabb:
A kotyogó aljába érdemes már forrásban lévő vizet önteni, ha a kávét is bele akarjuk tölteni.
Ha ugyanis egyből betöltjük a kávét a szűrőbe, és a vízzel együtt tesszük fel, a még hideg víz hatására is átnedvesedik, ezáltal pedig veszít a zamatából, és kevésbé lesz ínycsiklandozó, miután felforrt a víz, és feljutott a kávéhoz. Tehát ennek az egyszerű szerkentyűnek is érdemes megadni a törődést, használatakor pedig betartani a megfelelő lépéseket.
2. Cappuccino vagy latte tejszínhabbal
Gyakran látni a cukrászdák, kávézók kínálatában a tejszínhabbal és mindenféle cukorkával, csokival díszített kávékülönlegességeket, többek között a cappuccinót és lattét is. Pedig az eredeti recept alapján semmi keresnivalója a tejszínhabnak, hiszen a tejhab, vagyis a felhabosított tej teszi lággyá, krémessé őket.
A hagyományos cappuccino úgy készül, hogy egy nagyobb csészébe beleöntjük az eszpresszót, ezt követi az egyharmadrész forró tej, majd a tetejére kerül a finom tejhab.
A latte macchiato esetében magas poharat használunk, ezt öntjük fel a forró tejjel, majd következik a tejhab-réteg, és ennek a tetejére öntjük rá az eszpresszót – ha óvatosan, kiskanál mentén csorgatjuk, szépen elválik majd a kávé a tejtől. Ha nem sikerül próbálkozhatunk hideg tejjel is.
Persze, akinek kedve van, variálhatja bárhogy, de az eredeti cappuccino és latte macchiato önmagukban is nagyon finomak, díszítés gyanánt fahéjat vagy kakaóport is lehet szórni a tetejükre.
3. Kávé éhgyomorra
Egyes statisztikák szerint a felnőtt magyar lakosság 90%-a kávézik. Azt pontosan nem tudni, hogy közülük hányan indítják a napot kávéval, üres gyomorra, mindenesetre ez a szokás nem túl egészséges.
Az éhgyomri kávé negatívan hat a gyomorsav-termelésre, másfelől pedig heves szívveréshez és csökkenő koncentrációs képességhez vezet.
Sajnos ezt sokáig én is ezt a mintát követtem, szerencsére rátaláltam a ganodermás kávéra. És hogy miért iszom ganodermás kávét az ebből a linkből kiderül.
Persze, nem a reggeli kávédról akarunk lebeszélni, inkább azt javasoljuk, hogy fogyassz előtte egy finom, tápanyagokban gazdag reggelit! Mint ahogyan én is ezt teszem.
Egészséges kávézást mindenkinek!
forrás: https://www.bien.hu/