A reishi gomba 6 előnye

A keleti orvoslás számos különböző növényt és gombát használ. Érdekes módon a reishi gomba vagy más néven ganoderma gomba különösen népszerű. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik beleértve az immunerősítést és a rák ellenes harcot.

A cikk a reishi gomba vagy más néven a ganoderma gomba tudományos kisérletek szerinti előnyeiről és kockázatairól szól.

Mi a Reishi gomba?

A reishi gomba, más néven Ganoderma lucidum és lingzhi, egy gomba, amely Ázsia különböző meleg és nedves helyein növekszik.

Évek óta ezek a gombák az egyik legfontosabbak a keleti gyógyításban.

A gombák számos molekulákat tartalmaznak beleértve a triterpéneket, poliszacharidokat és peptidoglikánokat, amelyek felelősek az egészségre gyakorolt hatásaikért.

Bár maguk a gombák frissen fogyaszthatók, gyakran használják a gomba por alakú formáit, vagy azok kivonatait.

Ezeket a különböző formákat tesztelték sejt-, állat és emberi vizsgálatok során.

Itt van 6 tudományos vizsgálat a reishi gomba előnyeiről. Az első három erősebb bizonyítékkal bír, míg a többi kevésbé meggyőző.

1. Erősítheti az immunrendszert

A reishi gomba egyik legfontosabb hatása az, hogy fokozhatja (növelheti) immunrendszerünket.

Míg egyes részletek még mindig bizonytalanok, a kémiai vizsgálatok kimutatták, hogy a reishi hatással lehet a fehérvérsejtek génjeire, amelyek az immunrendszer kulcsfontosságú részei.

Ráadásul ezek a vizsgálatok azt találták, hogy a reishi bizonyos formái megváltoztathatják a fehérvérsejtek gyulladásos folyamatait

A rákos betegek kutatása azt mutatta, hogy a gombákban megtalálható molekulák egy része megnövelheti a fehérvérsejtek egyfajta természetes ölősejtek aktivitását, amik a testben harcolnak a fertőzések és a rák ellen.

Egy másik tanulmány szerint a reishi növelheti a fehérvérsejtek (limfociták) számát a vastagbélrák esetében.

Bár a reishi gomba legtöbb immunrendszeri előnyeit a betegeknél látták, egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy az egészséges embereknek is segíthet.

Egy vizsgálatban a gomba javította a limfocita funkciót, amely segít a fertőzések és a rák elleni küzdelemben a stresszes körülményeknek kitett sportolóknál.

Az egészséges felnőtteknél végzett egyéb kutatás azonban nem mutatott javulást az immunrendszer működésében vagy a gyulladásban a reishi kivonat 4 hetes alkalmazása után.

Összességében egyértelmű, hogy a reishi hatással van a fehérvérsejtekre és az immunrendszer működésére. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzuk az egészséges és betegekre gyakorolt hatások mértékét.Összefoglalás:

A Reishi gomba fokozza az immunrendszer működését a fehérvérsejtekre gyakorolt ​​hatása révén, amely segít a fertőzés és a rák elleni küzdelemben. Ez elsősorban azoknál fordulhat elő, akik betegek, mivel vegyesen eredményeket találtak azoknál, akik egészségesek.

2. Rákellenes tulajdonságok

Sok ember fogyasztja ezt a gomba potenciális rákellenes tulajdonságainak köszönhetően.

Egy több mint 4000 emlőrák túlélőjének vizsgálata azt mutatta, hogy körülbelül 59% -uk fogyasztott reishi gombát a kezelés során.

Ezen túlmenően számos kémiai vizsgálat kimutatta, hogy a reishi gomba szedése a rákos sejtek halálához vezethet.

Ezeknek a vizsgálati eredményei azonban nem feltétlenül felelnek meg az állatokon vagy az embereken  végzett kísérletek hatékonyságának.

Néhány kutatás azt vizsgálta, hogy a reishi előnyös lehet-e a prosztatarákra a tesztoszteron hormonra gyakorolt ​​hatása miatt.

Míg egy esettanulmány azt mutatta, hogy a gombákban megtalálható molekulák az emberben megfordíthatják a prosztatarákot, egy nagyobb esettanulmány nem támogatta ezeket a megállapításokat.

A Reishi gombát szintén tanulmányozták a vastagbélrák megelőzésében vagy az ellenük való küzdelemben.

Egyes kutatások kimutatták, hogy egy év reishi-kezelés csökkentette a daganatok számát és méretét a vastagbélben.

Mi több, több tanulmány részletes jelentése azt mutatta, hogy a gomba előnyösen befolyásolja a rákos betegeket.

Ezek az előnyök közé tartozott a szervezet fehérvérsejtek aktivitásának növelése, amelyek segítenek a rák elleni küzdelemben, és javítják az életminőségüket a rákbetegek körében.

A kutatók azonban azt állítják, hogy a reishi-t a hagyományos kezeléssel együtt kell alkalmazni, és nem helyettesíteni.

Sajnos a reishi gomba és a rák számos tanulmánya nem volt jó minőségű. Emiatt sokkal több kutatásra van szükség.

Bár a reishi gomba bizonyos ígéretet mutat a rák megelőzésére vagy kezelésére, további információra van szükség, mielőtt a standard terápia részévé válna. Bizonyos esetekben azonban helyénvaló a normál kezelés mellett használni.

3. Küzdhet a kimerültség és a depresszió ellen

A Reishi gyakran az immunrendszerre gyakorolt ​​hatását hangsúlyozza, de más előnyei is vannak.

Ezek közé tartozik: csökkenti a fáradtságot és a depressziót, valamint javítja az életminőséget.

Egy vizsgálat 132 betegre gyakorolt ​​hatását vizsgálta a gombáknak ideggyengeség esetén, egy nehezen meghatározható fájdalommal, szédüléssel, fejfájással és ingerlékenységgel járó állapotban.

A kutatások kimutatták, hogy a fáradtság csökkent és a közérzet javult a 8 hetes táplálékkiegészítő szedés elteltével.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a fáradtság csökkent és az életminőség javult a 4 héten át tartó reishi por szedése során egy emlődaganatot túlélő 48 fős csoportban. Sőt, a tanulmányban részt vevő embereknél csökkent a szorongás és a depresszió.

Míg a reishi gomba ígéretes lehet az embereknek bizonyos kórokkal vagy betegségekkel szemben, nem teljesen egyértelmű ez egyébként egészséges emberekre gyakorolt hatása.

Néhány előzetes tanulmány kimutatta, hogy a reishi gomba csökkentheti a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja az életminőségét bizonyos betegségekben szenvedők körében.

4-6. Egyéb potenciális előnyök

Az immunrendszerre és az életminőségre kifejtett hatásokai mellett a reishi gombát tanulmányozták az egyéb egészségügyi hatási szempontjából is.

4. Szívegészség

26 ember 12 hetes vizsgálata azt mutatta, hogy a reishi gomba növelheti a „jó” HDL-koleszterint és csökkenti a triglicerideket.

Az egészséges felnőtteknél végzett egyéb kutatások azonban nem mutattak javulást a szívbetegségek kockázati tényezői tekintetében.

Ráadásul egy nagy elemzés nem mutatott jótékonyabb hatásokat a szív egészségére, miután öt különböző tanulmányt vizsgáltak meg, amely körülbelül 400 embert tartalmazott. A kutatók azt találták, hogy a reishi gomba 16 hetes fogyasztása nem javította a koleszterint.

Összességében több kutatásra van szükség a reishi gomba és a szív egészség szempontjából.

5. A vércukorszint szabályozás

Számos tanulmány kimutatta, hogy a reishi gomba molekulái csökkenthetik az állatok vércukorszintjét.

Néhány előzetes kutatás emberen hasonló eredményeket közölt.

A kutatások többsége azonban nem támogatta ezt az előnyt. A résztvevők százainak értékelése után a kutatások nem találtak előnyöket az éhgyomori vércukorszint csökkentésére.

Vegyes eredményeket mutatott az étkezés utáni vércukorszint. Egyes esetekben a reishi gomba csökkentette a vércukorszintet, de más esetekben rosszabb volt, mint egy placebo.

Ismét itt több kutatásra van szükség.

6. Antioxidáns állapot

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek megakadályozzák a sejtek károsodását.

E fontos funkció miatt nagy érdeklődés mutatkozik az olyan élelmiszerek és étrendkiegészítők iránt, amelyek fokozzák az antioxidáns állapotát a szervezetben.

Sokan azt állítják, hogy a reishi gomba hatásos erre a célra.

Azonban számos tanulmány nem talált változást a vérben a két fontos antioxidáns enzim szintjén 4 és 12 hét között.

Kis mennyiségű kutatás kimutatta, hogy a reishi gomba javíthatja a jó koleszterinszintet vagy a vércukorszintet. A kutatások többsége azonban azt jelzi, hogy nem javítja a szervezetben a koleszterinszintet, a vércukorszintet vagy az antioxidánsokat.

Az adagolási javaslatok a használat alapján módosulhatnak

Ellentétben egyes élelmiszerekkel vagy étrendkiegészítőkkel, a reishi gomba adagja alapvetõen attól függően változhat, hogy melyik típusát alkalmazzuk.

A legmagasabb adagokra akkor van szükség, ha valaki magát a gombát fogyasztja. Ezekben az esetekben az adagok a gomba méretétől függően 25 és 100 gramm között mozoghatnak.

Általában a gomba szárított kivonatát használják. Ezekben az esetekben az adag kb. 10-szer kevesebb, mint amikor magát a gombát fogyasztjuk.

Például 50 gramm reishi gomba körülbelül 5 gramm gombakivonatnak felel meg. A gombakivonat dózisa változhat, de tipikusan körülbelül 1,5 és 9 gramm között van naponta.

Ezenkívül egyes étrendkiegészítők csak a gombakivonat bizonyos részeit használják. Ezekben az esetekben az ajánlott dózis sokkal alacsonyabb lehet, mint a fent említett értékek.

Mivel a javasolt adag nagymértékben eltérhet attól függően, hogy a gomba mely formáját használjuk, ezért nagyon fontos tudni az adagolásnál, hogy a gomba mely formájáról beszélünk.

A reishi gomba adagja a gomba formájától függően változik, ezért fontos tudni, hogy melyik formát használjuk. Magának a gomba fogyasztásnál nagyobb adagok szükségesek, míg a gombakivonatok esetében elegendőek alacsonyabb adagok ugyanazon hatás eléréséhez.

Lehetséges mellékhatások és veszélyek

Népszerűsége ellenére vannak olyanok, akik mégis megkérdőjelezték a reishi gomba biztonságát.

Néhány kutatás azt találta, hogy azok, akik 4 hónapig szedték a reishi gombát, csaknem kétszer akkora valószínűséggel voltak mellékhatásai, mint azok, akik placebót szedtek. Ezek a hatások azonban kismértékűek voltak.

Más kutatások azt is jelezték, hogy a reishi gomba kivonatának négy hetes alkalmazása nem okozott káros hatásokat az egészséges felnőttek májára vagy veseire.

Az esettanulmányok mindegyike korábban problémamentesen használta a reishi gombát, de mellékhatásokat tapasztalt a por alakú áttérés után.

Ez megnehezíti annak bizonyítását, hogy maga a gomba felelős-e a megfigyelt májkárosodásért, vagy ha a porított kivonattal kapcsolatban problémák merültek fel.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a reishi gomba számos tanulmánya nem jelentett biztonsági adatokat, így összességében korlátozott információ áll rendelkezésre.

Néhány tanulmány a reishi gombáról nem szolgáltatott biztonsági információkat, de mások arról számoltak be, hogy több hónapig tartó szedése biztonságos. Mindazonáltal néhány májkárosodás esete is társítható a reishi kivonattal.

Összegzés

A Reishi gomba népszerű gomba a keleti gyógyászatban.

Javíthatja az immunrendszert a fehérvérsejtekre gyakorolt ​​hatása révén, különösen a betegekben, például a rákos betegekben.

Ez a gomba képes bizonyos típusú rákok esetében csökkenteni a daganatok méretét és számát, valamint javítani bizonyos rákos betegek életminőségét.

A legtöbb humán kutatás kimutatta, hogy nem javítja a koleszterint, a vércukorszintet vagy az antioxidánsokat, de bizonyos esetekben hatásos lehet a fáradtság vagy a depresszió csökkentésére.

forrás: https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits

képek forrása: https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .