EGÉSZSÉG

Gyógygombák a megelőzésben

Egyre népszerűbbek hazánkban is a keleti orvoslásban már oly régóta használt gyógygombák. Köszönhetően a nagy információs szabadságnak. Egyre többet tudunk meg más kultúrákról,így a keleti kultúrákról és ezen belül a gyógyításról, illetve a megelőzésről. De nézzük csak meg, hogy mik ezek a gyógygombák pontosan.

Gyógygombák meghatározása

ganoderma gyógygomba
ganoderma gyógygomba

Eddig a gombákra, mint táplálékra tekintettünk. Számos ehető gombafajt ismerünk, melyet előszeretettel fogyasztunk a mindennapokban. Manapság már egyre többen tudják, és egyre több információnk van arról, hogy a gombafajok között jelentős számú van, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Ezeket nevezzük gyógygombáknak.

A világ számos részén már évezredek óta használják, gyógyításra illetve megelőzésre a gyógygombákat. Ezen jótékony hatásokat a nyugati orvoslás is egyre jobban elismeri, illetve a folyamatos kutatások egyre-másra megerősítik ezen évezredes tapasztalatokat.

A gyógygombák típusai

Ahhoz, hogy ezek a gyógygombák valóban kifejtsék jótékony hatásaikat, lehet, hogy nem elég megfőzni, vagy megsütni, hisz a túlzottan magas hő hatására gyakran a hatóanyaguk is elvész. Mint ahogyan ez nagyon sok gyógynövénynél is így van.

A gyógygombák alapvetően több száz természetes aktív hatóanyagot tartalmaznak, ami segíti és támogatja az immunrendszerünk működését és egyensúlyban tartását.

Nézzünk meg néhány ismertebb típust a gyógygombák közül.

gyapjas tintagomba
gyapjas tintagomba

A gyógygombák fajtái:

 • Ganoderma vagy más néven Pecsétviaszgomba, de emlegetik Reishi néven is.
 • Cordyceps vagy kínai hernyógomba
 • Lion’s Mane vagy oroszlánsörény gomba
 • Maitake, vagy más néven bokros gomba
 • Shiitake gomba
 • Brazil csiperke
 • Gyapjas tintagomba
 • Júdás füle
 • Chaga gomba
 • Hogy csak a legismertebbeket említsük.

A gyógygombák hatásmechanizmusa

Alapvetően mindenki azt gondolja, hogy a gyógygombák majd meggyógyítják a betegségét. El kell, hogy szomorítsalak. Nem lesz olyan hatása, mint egy fájdalomcsillapítónak, hogy beveszem és elmúlik a fájdalmam.

 A gyógygombák alapvetően nem gyógyítanak, attól sokkal többet tesznek. Hogy egyszerűen és érthetően fogalmazzak a gyógygombák támogatják és segítik az immunrendszered, és az immunrendszered az aki segít a betegségek legyőzésében. A gyógygombák „csak” a segítségére vannak a természetes aktív hatóanyagaikkal. Hozzájárulva az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez.

A gyógygombák hatásairól részletesen olvashatsz ebben a cikkünkben.

Hasznos tanácsok gyógygombák szedéséhez

Ahogyan mi sem vagyunk egyformák a gyógygombák hatási sem lesz ugyanolyan mindenkire. Van aki rögtön reagál majd rá és van aki  később, lesz aki intenzíven és lesz aki kevésbé intenzíven.

Shii-take gyógygomba
Shii-take gyógygomba

Van néhány fontos dolog, ami jó ha tudunk ha elkezdünk gyógygombákat szedni.

 • Fontos a fokozatosság. Mindenképpen kis adaggal kezdjük akár milyen nagy is a baj, és csak fokozatosan lépésről-lépésre növeljük a dózist.
 • Ha a szedést követően bármiféle fájdalom, fejfájás, gyomorfájás esetleg hasmenés lépne fel, ne ijedjünk meg rögtön. Csökkentsük egy kicsit az adagot és igyunk sok tiszta szénsavmentes vizet, illetve szedjünk nagy dózisú C vitamint.

„A gyógygombák szedésekor először mindig felerősítik a problémát, ugyanúgy ahogyan a gyógynövények, és csak azután kezdik el kifejteni hatásukat”

 • Ha
  Júdás füle gyógygomba
  Júdás füle gyógygomba
  pár nap múlva sem enyhül a fájdalom vagy hatása, mindenféleképpen keressük fel a kezelőorvosunkat.
 • Mivel a gyógygombák segítenek a méregtelenítésben fogyasszunk elegendő mennyiségű tiszta szénsavmentes vizet.
 • Ha a gyógygombákat nem kapszulában fogyasztjuk, hanem például por alakban akkor ne keverjük túl forró vízhez (80°C-osnál ne legyen melegebb), leveshez, kávéhoz, hiszen ezzel megöljük a benne rejlő hatóanyagok nagy részét.
 • A gyógygombáktól független fontos az egészséges, és változatos étkezés, ezzel is támogatva szervezetünket.

 

Van kedved kipróbálni néhány gyógygombát? Látogass el webáruházunkba!

Érdekel, hogy miért jó ötlet egy gyógygombát belekeverni a kávéba, olvasd el ezt a cikkünket!

forrás: hu.wikipedia.org

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .