KÁVÉ

Kávéfajták – avagy az arbica és robusta kávékról

Ha kávéról beszélünk nagy valószínűséggel a két legnagyobb kávéfajták egyikéről beszélünk, legyen az akár az arabica, akár a robusta kávé.

Alapvetően ezen két kávéfajta a legmeghatározóbb. A kávé típusú cserjék családjába több faj beletartozik, azonban minket kávé fogyasztókat csak a két fő kávéfajta az arabica és a robusta kávé érint.

Az arabica kávéfajták

arabica és robusta kávéfajtákAz arabica kávé a világ termelésének a háromnegyedét teszi ki. Valószínűleg azért is mer ez a kávéfajta, ami ízében és aromájában is felülmúlja a robustát. Az arabica koffein tartalma és a savtartalma is alacsonyabb a robustáéhoz képest. Általában selymes karamelles íz világ jellemzi, ezért a lágy pörkölést, a bécsi vagy francia pörkölést alkalmazzák ezen kávéfajtáknál.

Az arabica kávéfajták a magasabb 1000-2000m vulkanikus trópusi égövön teremnek meg. Fő termőterületek Közép- és Dél-Amerika nyugati része, illetve kelet Afrika területei, de ugyanúgy termesztik Malayziában vagy Indonéziában.  Az arabica kávénak is többféle típusa létezik attól függően, hogy hol termesztik.

Az arabica kávé azonban a robustához képest kevésbé ellenállóbb kávéfajta mind a hőséggel a kártevőkkel, vagy a betegségekkel szemben. Ez az oka annak, hogy társához képest drágább kávéfajta is.

Termése ovális, kissé lapos, egy bogyó két kávészemet tartalmaz. Kb. 7-9 hónap szükséges az éréshez.

A robusta kávéfajták

A robusta kávé szívósabb ellenállóbb fajta.  Éppen az igénytelensége miatt alacsonyabb területeken is megterem, így ezek termesztése már 200-800m között lehetséges. Fő termő területük Közép-Afrika nyugati és középső területei, Thaiföld és Vietnám, de arabica társával együtt termesztik Braziliában, kelet Indiában, Indonéziában vagy Malajziában is.

Savasabb mint az arabica ezért jellemző rá az erőteljes kesernyés íz. Annak ellenére, hogy kevésbé nemes mint az arabica, erőteljesebb pörkölést igényel.

Termése gömbölyű, kisebb szemű kávészemek jellemzik, mint az arabicát, viszont többet is terem. Ezért kedvezőbb árú. Éréséhez 11 hónap szükséges.

kávéfajták termőhelyei

Az arabica kávét önmagában is fogyasztjuk, míg a robustát 10-20%-os arányban az arabica kávéhoz keverve különleges ízt kapunk. Egyes vélemények szerint az eszpresszó crema csak jó minőségű robusta kávét tartalmazó keverékből érhető el.

Tehát nem lehet mondani, hogy egyik vagy másik fajta jobb vagy fontosabb, mint a másik. Mindkét fajtára szükség van, hogy minőségi kávéval kezdjük a reggeleinket.

 

E két fő kávétípus mellett vannak különlegességek, mint például a ganoderma kávé, amit mi is iszunk, ami 100% arabica kávét tartalmaz. Ezek mellett van még néhány különleges kávéfajta, amit külön cikkben mutatunk be.

 

képek forrása:

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

One thought on “Kávéfajták – avagy az arbica és robusta kávékról

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .