GANODERMA

Pecsétviaszgomba vagy ganodema gyógygomba?

Most akkor melyik? Pecsétviaszgomba, vagy ganoderma gyógygomba. Akkor most ez egy és ugyanaz, vagy mégsem? Melyiket használjam, ha erről a vöröses patkó alakú gombáról beszélek?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A ganoderma név jelentése

pecsétviaszgomba Ganoderma lucidumA Ganoderma név a görög ganos / γανος szóból származik, melynek jelentése „fényerő, ragyogás” , ezért „ragyogó”, és a derma / δερμα szóból tevődik össze ami „bőr”-t jelent. Vagyis szó szerint fényes bőrnek is nevezhetnénk.

Pecsétviaszgomba elnevezés kialakulása

Itt a ganoderma elnevezéssel ellentétben nem a jelentésére, hanem a kinézetére utaltak, hiszen ez a gomba a vöröses fénylő színe teljesen olyan, mint a pecsétviasz színe, a vöröses fénylő szín. Ezért is hívták pecsétviaszgombának.

Melyik az igaz?  A pecsétviaszgomba vagy a ganoderma gomba

PecsétviaszgombaA ganoderma gyógygombáról korábban részletes irtunk, melyben bemutattuk, hogy a ganoderma gombának kezdetben csak két alfaját ismerték, a Ganoderma lucidum­ – (a fényes felületű gombafaj) és a Ganoderma applanatum – (matt, vagy tompa felületű gombafaj). A mostani DNS analízises kutatások azonban hat különböző csoportja osztják a ganoderma gombát. Amelyben az eddig ismert két ganoderma gomba csoport mellett meghatároztak még négy új alfajt. Rendszertanilag ezek a ganoderma fajok mind különbözőek.

Már az első osztályozásból is látszik, hogy megkülönböztettek egy fényes és egy nem fényes felületű ganoderma fajt, ami a további vizsgálatokkal csak pontosodott. Ennek eredményeképpen egyértelművé vált, hogy a pecsétviaszgomba a fényes felületű Ganoderma lucidummal egyezik meg.

Tehát kijelenthetjük:

Minden pecsétviaszgomba ganoderma, de nem minden ganoderma gomba pecsétviaszgomba.

A nálunk is fellelhető pecsétviaszgomba az a ganoderma faj (Ganoderma lucidum), amit a keleti gyógyításban is használnak és hazánkban is egyre népszerűbb. Talán emiatt is szokták emlegetni a Ganoderma lucidum-ot a gyógygombák királyának is.

A Magyarországon forgalomba hozott ganoderma gombák többsége a Ganoderma lucidum, azaz a pecsétviaszgomba. Többek között ez a gomba az egyik alkotóeleme azoknak a finom ganoderma kávéknak is amit a DXN forgalmaz, ami az én személyes kedvencem is.

 

Remélem sikerült egy kicsit pontosabb képet adnom és tisztázni azt, hogy mi a pecsétviasz gomba és mi a ganoderma közötti különbség, vagy azonosság.

Ha többet szeretnél még tudni a pecsétviaszgombáról szemezgess a ganodermával kapcsolatos bejegyzéseink közül!

 

képek forrása:

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .