KÁVÉ

Koffeinmentes kávé – kell ez nekem?

Sokan keresik a koffeinmentes kávé -t. Elmondásuk szerint nem bírják a normál kávét a koffein miatt. – Igaz, hogy akik ezt mondták még nem kóstolták a dxn ganodermás kávéit.

Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk, nézzük meg pontosabban, milyen is az a koffeinmentes kávé, és mit kell tudnunk róla. Döntse el mindenki saját maga, hogy milyen kávét iszik.koffeinmentes kávé

Mi az a koffein?

A kávéban, teában és kóladióban is megtalálható metilxantin-származék (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyületű élénkítő anyag.

15 dolog amit tudnod kell a koffeinről című cikkünkben már írtunk a koffein hatásairól, érdekességeiről.

Ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea). Ezenkívül az élelmiszeripar felhasználja üdítőitalok előállításához (kólák, energiaitalok).

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé mellett számos ital tartalmaz még koffeint, mint például a tea, cola vagy akár az energia italok. Ez utóbbi kivételével elenyésző mennyiségben tartalmaznak koffeint.

A normál kávé 50mg és 175mg koffeint tartalmaznak 100 ml-enként. Azonban a koffeinmentes kávé sem 100%-ban koffeinmentes, annak is van 1,5-2 mg koffeintartalma.

Az arab kávé termése általában a robusta kávé koffeintartalmának nagyjából a felét tartalmazza; a különlegesen alacsony koffeintartalmú arabicát 2004-ben fedezték fel Etiópiában.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé? – A koffeinmentesítés folyamata

koffeinmentesítés - zöld kávéA koffeinmentesítés egy folyamat, melyben a kávébabok, a tealevelek vagy egyéb koffein-tartalmú anyagok koffeintartalmát eltávolítják úgy, hogy közben a minőség és az élvezeti érték ne sérüljön, az illatért és ízért felelős kémiai komponensek megmaradjanak.

Bár a koffeinmentesített termékeket legtöbbször „koffeinmentesnek” nevezik, ezek még így is tartalmaznak valamennyi koffeint; az Egyesült Államok maximum 3%, az EU 0,1% koffeintartalmat engedélyez a teljes tömeghez képest.

A kívánt csökkentett koffeinszintet számos módszerrel lehet elérni. Ezeket általában a pörköletlen (zöld) babokon hajtják végre, és az eljárások leggyakrabban gőzöléssel kezdődnek. Ezután a kávébabokat olyan anyagban áztatják, ami kivonja belőlük a koffeint úgy, hogy a bennük levő egyéb illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak. Mivel a kávé több mint 400, élvezeti szempontból fontos vegyi anyagot tartalmaz, ezért a tökéletes végeredmény elérése kihívást jelent.

Koffeinmentesítési eljárás típusok

„Svájci vizes” („Swiss Water”) eljárás

A svájci Coffex cég a ’80-as években fejlesztette ki a Swiss Water eljárást, amelynek során víz segítségével oldják ki a koffeint a kávészemekből. A módszer teljesen környezetbarát, és a kávé sem érintkezik vegyi anyagokkal. Új változata még jobb eredményt biztosít: a kávét olyan vízzel árasztják el, amelynek oldott anyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldott anyag tartalmával, koffeint azonban nem tartalmaz. Ez biztosítja, hogy a kávészemekből kizárólag a koffein tudjon kioldódni, az értékes aromák pedig bent maradjanak.

Szerves oldószeres eljárások

Az eljárás lényeg, hogy oldószert használnak a kávé koffeintartalmának kivonására, amivel a koffein reakcióba ezzel intenzívebb oldódás érhető el, mintha csak vízzel érintkezne.

Az oldószeres módszer széles körű elterjedtségének fő oka a gyorsaságban és hatékonyságban rejlik. A ma legelterjedtebb oldószer a metilén-klorid (diklór-metán, DTM), ez a szer a 70-es évek közepe óta uralja a koffeinmentesítés piacát. Az utóbbi években, a folyamatos kutatásnak köszönhetően megjelent a gyümölcsökből kivont etil-acetát, melynek használata egyre jobban terjed az iparágban. Az etil-acetáttal kezelt kávét gyakran nevezik természetes úton mentesítettnek.

  • Direkt eljárás

A direkt eljárás során a zöldkávét először gőzzel kezelik, hogy primer szerkezete fellazuljon, majd oldószerben áztatják, ami a koffeinnel reakcióba lép. Így az oldódás sokkal intenzívebb, mintha „csak” vízzel érintkezne. Majd a szemeket újra kiszárítják.

Hátránya, hogy a az oldószerrel nem csak a koffein, hanem más anyagok is kioldódhatnak a kávébabokból.

  • Indirekt eljárás

A módszer fejlettebb változata, amikor a szemeket forráspont közelébe melegített vízben áztatják, majd a koffeinnel telítődött vizet egy másik tartályba fejtik. Itt történik a koffein eltávolítása a vízből – a koffeinmentesítő szer így nem érintkezik közvetlenül a zöldkávéval. Az eljárás veszélye, hogy a koffein mellett más értékes anyagok (például az eszpresszó-technológiában nélkülözhetetlen olaj egy része) is kioldódnak a vízben. Ezért fontos a koffeintől „megtisztított” víz visszavezetése a kávét tartalmazó eredeti tartályba, ahol a nyers kávé a vízben oldott anyagokat újból magába tudja szívni.

CO2 eljárás

A legmodernebb eljárásban szén-dioxidot használnak a koffeinmentesítéshez. A szén-dioxid szuperkritikus állapotában alkalmas a koffein szelektív kivonására, a többi oldható összetevő befolyásolása nélkül. Ekkor a CO2 a gáz és a folyékony közötti halmazállapotban van. A nehezen elképzelhető jelenséget 250 atmoszféra (körülbelül 253 bar, ami a kávégép pumpanyomásának több mint 28-szorosa) nyomás alatt lehet létrehozni. Ez a legköltségesebb technológia, amely azonban – érzékszervi szempontból – a legjobb minőséget biztosítja.

Végeredményben az egyes technológiák más és más hatást gyakorolnak a kávé ízére. Az oldószeres eljárások megőrzik a savas ízjegyeket, de csökkentik a kávé testességét. A Svájci-vizes módszer erősíti a testességet, de csökkentheti a savasságot. A kávékeverék kialakítása azonban lehetővé teszi ezen apró változások kiegyensúlyozását. A fogyasztó (ideális esetben) nem veheti észre, hogy koffeinmentes keverékből készítették kávéját.

A napi koffein adag

A koffein mérsékelt napi bevitele (maximum 300 mg), vagy 3 csésze kávé megfelelője rendszerint nem ad okot aggodalomra, feltéve, ha más életmódi szokások (táplálkozás, alkoholfogyasztás, dohányzás, testmozgás) egészségesek.

DXN „koffeinmentes kávé”?!

DXN krém kávéAz arabica kávé a világ kávétermelésének 75%-át teszi ki. Gazdag és intenzív ízvilága miatt közkedvelt kávéfajta, amely ízben és aromában felülmúlja a Robustát. Ez utóbbihoz képest közel fele – harmadannyi koffeintartalommal bíró kávétípus.

Ezért sem véletlen, hogy a dxn ganoderma kávéi is 100% arabica kávéból készülnek. Ezek nem koffeinmentesek, de az alacsonyabb koffeintartalom és a ganoderma tartalom miatt is kitűnő választás az egészségükre adó és inkább a megelőzést előtérbe helyező embereknek.

Én már évek óta a DXN ganodermás kávéit iszom, és biztosan nem fogom lecserélni koffeinmentes kávé-ra.

Tégy egy próbát TE is! Kóstold meg most a ganoderma kávékülönlegességeinket.

 

Források:             hu.wikipedia.org

                              en.wikipedia.org

                              kavehazak.hu

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .