KÁVÉ

15 dolog amit tudnod kell a koffein-ról

A koffeint először a kávéban izolálták 1820-ban. A koffein milliók néma drog alternatívája, ami megtalálható számos népszerű italban és gyógyszerben. Viszont nem sokan állnak meg, hogy értékeljék, hogy mi is a koffein, és milyen hatásai vannak?

15 dolog amit tudnod kell a koffein-ről

 1. A finom koffein kémiai neve 1,3,7-trimetil-xantin egy fehér, keserű ízű, kristályos vegyület.
 2. A koffein természetesen megtalálható 60 különböző növényben mint a kávébab (1-1,5%), tea levelek (2-5%), -guarana, yerba mate, vagy a kóla dió (1,5%),
 3. Hatóanyagának por alakú kivonata a tealevelek és kávébab CO2-al történő magasnyomású kifőzése.
 4. Az amerikaiak 90%-a minden nap fogyaszt koffeint valamilyen formában.
 5. A kávé növeli a dopamin szintet, ami boldogabb érzést biztosít, és blokkolja az adenozin receptorokat, ami gátolja az álmosságot.
 6. A koffein átmeneti leg bizonyítottan növeli a tanulási képességet. És szintén növeli a megértést, a memóriát, a reflexeket, és a tiszta gondolkodást.
 7. Az agy ugyanazon a részén fejti ki hatását, mint a kokain, az amfetamin és a heroin. Csak enyhébb a hatása.
 8. Másrészről a koffein ellenkező hatásokat is kifejthet:
  • Álmatlanság. Élénkítő hatása miatt tovább aktiválja így megakadályozva az alvást
  • A vízhajtó tulajdonságai révén bekövetkező vizelési inger miatt megakadályozza az alvást.
  • Hasmenés. Gyorsítja az emésztést ezáltal felgyorsítva az anyagcserét.
 9. Sportolóknak is előnyös. 5 mg per testtömeg kg növeli az állóképességet a glükóz égetés csökkentésével és a zsírégetés növelésével.
 10. A nemzetközi Olimpiai Bizottság betiltotta a koffeint a versenyeken.
 11. Becslések szerint 12000 tonna koffeint fogyasztunk minden évben. Ebből kávéban 54%-ot, teában 43%-ot, üdítőben 3%. (az átlag amerikai 280 mg koffeint fogyaszt naponta vagy 2-3 csésze kávét)
 12. Túladagolás halálos is lehet.
  • A halálos koffein adag egy ember számára körül-belül 150-200 mg per testtömeg kilogramm. Azaz 100 csésze kávé 4 óra alatt.
  • 30-45 percen belül felszívódik, és annak hatása 3 órán belül csökken.
 13. Függőséget okoz. Elvonási tünetek 12-24 órán belül jelentkeznek és eltarthat 2-9 napig. Tünetei: fejfájás, fáradság, depresszió, ingerlékenység, csökkent energia szint.
 14. A koffeinmentes termék is tartalmaz koffeint. A koffeinmentesség azt jelenti, hogy kevesebb mint 2,5% koffeint tartalmaz a teremék.
 15. Hitler glükóz és koffein injekciót kapott, hogy fenntartsa energia szintjét a második világháború végső napjaiban.

forrás és infografika: rickylinn.com

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .