Kávé elkészítési módjai – avagy hogyan készíthetjük el kedvenc kávénkat?
Ha kávézunk, tudjuk, hogy nem mindegy milyen módon készítjük el kedvenc italunkat. Van aki az egyik, van aki a másik elkészítési módra esküszik, de biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a saját maga kedvenc kávé elkészítési módja.
Kávé elkészítési módjai:
A közkedvelt kávé ízét úgy tudjuk élvezni, hogy ha a pörkölt és ledarált kávébabokat leforrázuk, vagy forró vízben átgőzöljük, átpréseljük.
Ezért van az, hogy nagyon sok kávé elkészítési mód létezik. Csak felsorolásképpen néhányat megemlítve.
Presszó kávé
A vendéglátóhelyek kávégépe. Hozzáértő kezek nagyon finom kávét készthetnek számunkra az ilyen gépekkel. Működésének lényege, hogy nagy nyomású forró vizet présel át az őrölt kávén.
Kotyogós kávé
Egyike a legnépszerűbb otthoni kávéfőzésnek. Bár már kezdik átvenni helyüket az otthoni kapszulás kávégépek, de sokan nem tudnak elszakadni az oly megszokott kotyogós kávé ízétől. Ebben az elkészítési módban a víz a forralás, a vízgőz nyomás hatására préselődik át az őröltkávén.
Török kávé
Talán a legrégebbi kávé elkészítési mód. A vízzel együtt forraljuk fel a darált kávét, ahol szervírozáskor a főzőedény alján hagyjuk a kávézaccot. Tradcionális helyeken forró homokban melegítik fel az igazi török kávét.
Filteres kávé
Filteres kávé esetén egy kávé, vagy teafőzőn át főzzük át a kávét, amely egy filterben van előre csomagolva, vagy mi magunk tesszük a kívánt mennyiségű kávét. Ezzel kicsit hígabb (hosszú) kávét tudunk készíteni. Amerikában közkedvelt kávéfőzési forma.
Instant kávé
A kotyogós kávéfőzési mód mellett az instant kávé a másik legközkedveltebb kávé készítési mód. Gyors egyszerű, és tiszta. Instant kávé esetén az instant kávéhoz csak forró vizet kell adni és elkeverni, ami természetesen feloldódik a forró vízben és már iható is.
French Press kávé
A kávét egy speciális erre készített kézi french presser-ben készül el melynek a lényege, hogy a darált kávéra öntött forró vizet egy szűrős dugattyú segítségével az edény aljára préseljük, így azon át „leszürjük” a kávét.
Otthoni kávégépekkel készült kávé
És ne feledkezzünk meg a ma oly divatos párnás, vagy kapszulás kávégépekkel készült kávékról sem. Az elvük az eszpresszóéhoz hasonló, de az eszpresszó gépek beállításait és a kávé őrlés tudományát hivatott kiküszöbölni, mellyel otthonunkban is élvezhetjük a majdnem tökéletes eszpresszó ízt.
Láthatjuk hogy számos módja van kedvenc kávénk elkészítésének. Ráadásul az itt felsoroltak, csak a legismertebb elkészítési módok.
Mindenki válassza ki magának a kedvenc kávé elkészítési módját, ha még nincs. Én sokáig a kotyógós kávét ittam, de aztán áttértem az instant kávéra. Hogy miért? A Miért instant a ganodermás kávé? című blogbejegyzésből megtudhatod.
A kávé 38 féle elkészítési módja pedig még inspirációt, ötletet is adhat, hogy hogyan és milyen kávét készíts magadnak.
Jó kis cikk :)