EGÉSZSÉG

Cordyceps (Kínai hernyógomba)

A Cordyceps-et (Kínai hernyógomba) évszázadok óta alkalmazzák Kínában, egyik leghatásosabb gyógynövény az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítására.

Cordyceps-ophioglossoidesBevezetés

A cordyceps gomba (Kínai hernyógomba) hatásai címszavakban:

Legfontosabb hatásai az emberi szervezetre:

Nézzük meg kicsit részletesebben

Miért is fontos a oxigén a szervezet számára?

Miért fontosak a glükóztermelő enzimek?

Mi is az az ATP szint és milyen hatással van a szervezetünkre?

Cordyceps kapszula megrendelése

Bevezetés

A Cordyceps-et más néven Kínai hernyógombát évszázadok óta alkalmazzák Kínában és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítására. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élő emberek is felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem a vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták. Az atléták között a legkeresettebb táplálék-kiegészítők közé került.  

A Cordyceps a tömlősgombák törzsébe tartozó nemzetség, amelynek több mint 400 azonosított faján kívül még számos faja vár a felfedezésre és a beazonosításra. Minden egyes Cordiceps faj élősködő, amelyek elsősorban rovarok és más élőlények testéből táplálkoznak, míg egyes fajaik más gombafajok termőtestének tápanyagait élik fel. E nem legjobban megismert fajtája a Cordyceps sinensis, amelyet Tibetben a 15. században jegyeztek fel először.

A Cordyceps sinensist leginkább hernyókon élősködő gombafajként tartjuk számon. A távolkeleti orvoslásban, akár a hagyományos kínai gyógyászatot, akár a hagyományos tibeti orvoslást vesszük alapul, mindkettőben gyógyhatást tulajdonítanak e gombafajnak.

A kínai hernyógomba Kína és Tibet 3000 m feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő. A nyers Cordyceps leginkább a gyufaszálra hasonlít, és tömbökbe összekötözve árulják. A Cordyceps kissé olyan ízű, mint az édesgyökér vagy a medvecukor.

A  Cordyceps gombáról (kínai hernyógomba) az utóbbi évtizedekben, mintegy 300 klinikai tanulmányt végeztek el. Kiválasztottak egy bizonyos törzset a Cordyceps CS-4-et, mellyel az összes további laboratóriumi és humán vizsgáltban részt vet. Erre azért volt szükség, hogy az elemzés során, ne különböző hatóanyagú készítményeket tanulmányozzanak, hanem egy megbízható és jól termeszthető törzs képezze az alapját a gyógyhatás biztonságos bevizsgálásához.

A kiterjedt a tanulmányozás a cordyceps gomba hatóanyagira és azok az emberi szervezetre gyakorolt gyógyhatására. Ma már biztosan állíthatjuk, hogy nagyon sok ismerettel rendelkezünk a cordyceps gombáról és annak hatásáról.

A cordyceps gomba (Kínai hernyógomba) hatásai címszavakban:

 • elősegítik a vesekiválasztó folyamatokat
 • serkentik a máj működését és méregtelenítő funkcióját
 • csökkenti a lipidszintet a vérben, a koleszterin szintet is
 • javítja az energiaszintet és állóképességet
 • növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását
 • daganatellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását és helyreállítja szintjüket a vérben, enyhíti a sugár- és kemoterápia mellékhatásait
 • szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat
 • szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben
 • növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít
 • a vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt
 • immunrendszer erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését a csontvelőben
 • csökkenti a szívritmus zavarokat
 • védi szervezetünket a káros szabadgyökökkel szemben

Figyelem! A cordyceps gyógygomba nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezelést, kizárólag a mellett kiegészítő terápia részeként javasolható!

Legfontosabb hatásai az emberi szervezetre:

Számos kutatás kimutatta, hogy a Cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a működését. 
Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és a tápanyagok szállítását, valamint az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezen felül javítja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is.

Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét – egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!

A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket. Képes lehet a rákos betegekben a tumor nagyságát csökkenteni. Kínai és Japán kutatók vizsgálták a Cordyceps rákos daganatokra gyakorolt jótékony hatásait. Egy kutatás során az 50 tüdőrákos beteg 46%-ában volt tapasztalható a tumor méretének csökkenése. 

Japán kutatók szerint a Cordyceps növeli az immunrendszer működését és ezáltal a szervezet ellenálló képességét a rákos sejtekkel szemben.Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották.

Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából és a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.

A Cordyceps gyakorlatilag minden gyulladásos vagy bakteriális folyamatot lassít.

Nézzük meg kicsit részletesebben 

Cordyceps kapszulaMiért is fontos a oxigén a szervezet számára?

A sejtek természetes oxigén ellátottsága nagyon fontos, mivel befolyásolja a hemoglobinszintet és a vér sav-lúg egyensúlyát is. A savas vér kevés oxigént képes szállítani, ezért fáradékonyak vagyunk.

A cordyceps gomba természetes módon szabályozza a vér ph egyensúlyát és, megelőzi vagy akár visszafordítja a szervezet elsavasodását. A megnövekedett oxigén hatására javul a sejtek tápanyag ellátottsága és fokozódik az anyagcseréjük. Az oxigén továbbá pusztítja a rákos sejteket, parazitákat és a baktériumokat is.

Cordyceps gomba eme hatása miatt alkalmas lehet a rákos és daganatos betegek kiegészítő kezelésére. A sportolok és normál aktivitást végző emberek számára pedig csökkenti a fáradságot és életerővel tölti fel a testet. Idős emberek számára is igen kedvező hatással van mivel ilyenkor már lassul a vérkeringés és sűrűbbé válik a vér mely a szív és érrendszeri problémákkal jár együtt. A cordyceps gomba az idősebb korosztály számára igen kiváló, mint vitalitást fokozó és egészségmegőrző készítmény. A vérre gyakorlt pozitív hatása által csökkentheti a trombózis kialakulsának veszélyét. 

Miért fontosak a glükóztermelő enzimek?

 Az enzimek feladata, hogy a tápanyagokat a szervezet számára megfelelő molekulákra bontsa tovább. A cukrot is enzimek bontják glükózra, hogy hasznos energiát biztosítson a testünk számára.

Egyes enzimek csökkenésével az emésztés nem megy végbe és komoly károkat okozva ezzel a tápcsatornában. Amennyiben cukor lebontása nem történik meg teljesen akkor kialakulhat első lépésben, hogy a test éhezik és nem jut megfelelő energiához majd a II. típusú cukorbetegség következhet.

A cordyceps gomba hatása tehát abban rejlik, hogy hozzájárul a szervezet  megfelelő tápanyag ellátottságához így kevésbé leszünk fáradtak és kimerültek. A Cordyceps támogatja a tápanyagok lebomtását és fokozza az enzim aktivítást is, ezáltal  segíthet megelőzi a degeneratív betegségek kialakulását. 

Mi is az az ATP szint és milyen hatással van a szervezetünkre?

Kémiai reakciók folyamán testünkben felszabadulnak úgynevezett szabad gyökök melyek kapcsolódva más elektronokhoz mint sejt rongálóként viselkednek. Ez egy természetes folyamat ami normál estben önmagát képes egyensúlyba tartani.

A káros oxidatív folyamatok okozzák a szervezet öregedését és elhasználódását. Az ATP az élő sejten belüli, energiafelszabadító molekulák melyek egyfajta gyök-fogóként működnek vagyis antioxidáns hatásal bír.

Manapság nagyon sok külső károsító hatás éri a szervezetünket mint pl. stressz,ólom szennyezettség, dohányzás, vagy a helytelen táplálkozás következményeként testünkbe bekerülő egyéb méreganyagok, amelyek mind szabad gyököt termelnek. Ezért ATP termelés fokozására a szervezetünknek egyre nagyobb szüksége van, hogy a sejtszinten képes legyen egészséges maradni .

Az antioxidánsok szerepet játszanak a sejtek DNS állományának megőrzésében és egészségesen tartásában. Továbbá a méregtelenítési folyamatokban és a rákos és daganatos betegségek megelőzésében.

 

A cordyceps gomba hatása az ATP termelés fokozásával, hozzájárul, hogy a  szervezetet számára elég szabad gyökfogó álljon rendelkezésre. Ezáltal biztosítja az egészséges működést, öregedési folyamatokat megállítását és visszaszorítását.  

A Cordyceps gomba védi a sejtek DNS állományának egészségesen tartását,  megőrzi a test és a sejtekreprodukciós képességéhez szükséges DNS készletét. Megelőzi a rádkos daganatok kifejlődésének lehetőségét is. 

 

A gyógygombák táplálékkiegészítők nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy a hagyományos gyógykészítményeket . Kérjük amennyiben valamilyen betegségben szenved kérje kezelőorvosa tanácsát!

Cordyceps kapszula megrendelése

 

Akarsz 25%-al olcsóbban rendelni? Regisztrálj törzsvásárlónak!

 

További részletes információkat A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) füzetben olvashatsz.

 

forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cordyceps,

http://gyogygomba.jimdo.com/cordyceps-gomba-hatasa/

„Weighing Caterpillar fungus” by Baburkhan a(z) angol Wikipédia-ról. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weighing_Caterpillar_fungus.jpg#/media/File:Weighing_Caterpillar_fungus.jpg

„Cordyceps ophioglossoides 02” by Eric Steinert – photo taken by Eric Steinert near Schongau, Germany. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cordyceps_ophioglossoides_02.JPG#/media/File:Cordyceps_ophioglossoides_02.JPG

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

One thought on “Cordyceps (Kínai hernyógomba)

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .