10 dolog, amit tudnod kell a kávéról
Amit tudnod kell a kávéról – A világ egyik legszélesebb körében fogyasztott ital mégis állandó vita tárgyát képezi. A tudósok és az ínyencek régóta vitatkoznak a kávéról. Hogy egészséges, vagy egészségtelen, hogy milyen egy tökéletes csésze kávé, hogy koffeinmentes-e a kávé, vagy, hogy ki élvezhette az első csésze kávét.
Találj te is tudományos vagy érdekes válaszokat a 10 dologban, amit tudni kell a kávéról!
1. A koffein ölni tud
Annak ellenére, hogy nagyon jól ismerjük a koffein hatását ölni is tud. Szakértők szerint persze ehhez viszonylag rövid idő alatt el kellene fogyasztanunk 80-100 csésze kávét.
2015 szeptemberében az USA FDA szervezete figyelmeztetett arra, hogy egyre népszerűbb és kezd elterjedni a koffein por, ami igen erős termék.
2. A kávé jó lehet neked is
Az elmúlt évek számtalan tanulmánya igazolja, a kávé jótékony hatásait, hogy jó a májra, csökenti a szívroham kockázatát, esetleg csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. És egy 2015-ös tanulmány szerint napi 1 és 5 csésze kávé közötti adag csökkentheti a korai halál kockázatát. Míg egy 2016-os tanulmány szerint a kávé a szklerózis multiplex (SM) kialakulását is csökkenti.
3. A koffein fokozhatja a női nemi vágyat
Ez bizonyítottan működik a patkányoknál. De a kutatók szerint azon embereknél is fokozza a szexuális élményt, akik nem megrögzött rabjai a szexnek.
4. A koffein csökkenti a fájdalmat
A mérsékelt mennyiségű koffein – ami kb. 2 csésze kávénak felel meg – az edzés utáni izom fájdalmakat csökkentheti egy kis tanulmány szerint. De egy 2012-es a nem rendszeres kávéfogyasztók körében tartott kísérlet szerint, aki kávézik annak kevesebbet fáj a nyaka és a válla a számítógépes munkavégzés során. Bár ez a kutatás nem volt elég nagy ahhoz, hogy bármiféle következtetést egyértelműen le lehessen vonni belőle.
5. A koffein valóban fenn tud tartani éjszaka
Egészségügyi szakértők azt tanácsolják, hogy kerüljük a lefekvés előtti 6 órában a kávé fogyasztását. Egy 2015-ös tanulmány kiderítette, hogy a koffein megzavarhatja a szervezet belső óráját, amely jelzi a szervezetnek, hogy mikor kell aludnia. Egy másik tanulmány szerint az éjszakai műszakban dolgozók nappali alvását zavarhatja meg a koffein.
6. A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint
Ha 5 – 10 csésze koffeinmentes kávét megiszol akkor koffeintartalom szempontjából olyan, mint ha 1-2 normál kávét ittál volna meg. Mint ahogyan azt már a koffeinmentes kávéról szóló cikkünkben is írtuk.
7. A koffeinmentesítéshez akár vegyi anyagokat is használhatnak
A koffeinmentes kávé készítésének többféle módja van. Az egyik az oldószeres eljárás, ami gyorsabb és hatékonyabb a Svájci vizes eljárásnál. Ennek is két fajtája van a direkt oldószeres és a fejlettebb indirekt oldószeres. Az oldószeres eljárásoknál egy szerves oldószert, a metilén-kloridot szokták alkalmazni.
8. Nem a koffein felelős a keserű ízért
Nem a koffein a fő összetevő ami felelős a kávé keserű ízéért. Sokkal inkább a csípős elkövetők, az antioxidánsok felelősek a kávé keserű ízéért.
9. A nagyszerű kávé a pörköléstől és a főzéstől függ
Amikor a kávé aromáját érezzük, az a kémiai folyamata a pörkölésnek és a kávé lefőzésének.
A pörkölés során a kávébab 400 fok körül elkezdi magába zárni az olajt. Minél több olajt tartalmaz annál erősebb az aroma. A koffeintartalom a vízben töltött idővel növekszik, így egy átlagos kávé több koffeint is tartalmazhat, mint egy eszpresszó, vagy egy capuccino.
A sötétebb pörkölésű kávébabok is több koffeint tartalmaznak.
10. A kávé felfedezése a kecskék segítségével
Évezredekkel ezelőtt egy kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy a kecskék éjszaka nem aludtak, miután a kávé piros bogyóiból ettek. A bogyókat elvitte a közeli szerzetesekhez, akik ördög művének vélték és elégették a kávébogyókat, de a finom illata miatt főzetet készítettek belőle. Ide vezethető vissza a kávé eredete.
Mivel végigolvastad a 10 dolog amit tudnod kell a kávéról, jutalmul elárulok még két igen érdekes titkot.
+1 dolog amit tudnod kell a kávéról
A tanulmányok azt mutatják, hogy az amerikaiak nagy többsége a napi kávé adagjukkal viszik be a szervezetükbe a szükséges antioxidánsokat. Egy –két csésze kávé előnyös lehet számodra is naponta.
Vagy ha nem szereted a kávét próbáld ki a fekete teát ami a második legnagyobb antioxidáns forrás. A banán, a szárazbab, és a kukorica is benne van még az első ötben.
és még 1 dolog amit tudnod kell a kávéról
Igen a kávé segíti az emésztést, de a tudósok nem tudják megmondani, hogy miért. :-)
forrás: http://www.livescience.com