Szemes kávé – 7 titok amit érdemes tudni róla

A szemes kávé minden kávé alapja. Most megtudhatsz róla néhány titkot. Készítsd el el ezek figyelembe vételével a kávéidat és tapasztald meg a különbséget!

Jöjjön néhány érdekesség, amit tudni érdemes a szemes kávéról:

Kis adagokban érdemes vásárolni.

szemes kávéA szemes kávé legnagyobb ellensége az oxigén, és a levegő páratartalma. Mivel a kávét kb. 200 fokon pörkölik ezzel jól ki is szárítják. Amikor a levegővel érintkezik, akkor a levegő páratartalmát magába szívja. Ezen felül a benne lévő több száz összetevőből is sok reakcióba lép a levegővel az antioxidáns hatása miatt. Ezért kis adagokban vásárolni és használat után lehetőség szerint minél hamarabb visszazárni.

A szemes kávé tárolása

Nem érdemes a szemes kávénkat sem átönteni más dobozba. A kávéból kiváló olajok a kedvenc kávés dobozunk oldalán lerakódik, ami aztán be is avasodhat, ezért érdemes a dobozt rendszeres időközönként takarítani. De legegyszerűbb, ha eredeti csomagolásában tartjuk és légmentesen visszazárjuk. Ha nagyon zavar a csomagolás akkor az eredeti csomagolásával együtt lezárva tegyük be a dobozunkba.

Nagyon jó szagelnyelő hatása van.

A szemes kávénak is  is rögtön reakcióba lép az levegővel, ezért is más az íze egy friss pörkölt kávénak mint egy régebbi pörkölésnek. Mivel a szabad gyököket jól megköti ezért rendkívüli szagelnyelő hatása van. Ez az őrölt kávéra fokozottan igaz. Persze itt is az kell, hogy friss legyen a kávé.

Nem mindegy milyen finomságúra darálod

Ha szemes kávét vásárolsz akkor nem mindegy, hogy milyen módon készíted el. Kotyogós kávéfőzőn, törökösen, vagy akár egy kávégépen főzöd le. Ugyanis mindegyikhez más-más finomságúra kell ledarálni. Persze ezzel csinálhatsz saját egyedi ízlésű kávét, ami egyben a szemes kávé előnye is lehet. Érdemes vele kísérletezni.

A jó kávé elkészítésének három fontos alappillére

szemes kávéAz első a szüret és a fermentáció, a második a kávé pörkölése és a harmadik a kávé elkészítése. Tehát hiába van nagyon finom és minőségi szemes kávénk, ha nem tudjuk ugyanolyan finoman elkészíteni, de ez fordítva is igaz. Hiba tudjuk finoman elkészíteni, ha nem minőségi kávét használunk. Egyik esetben sem tudjuk a legjobbat kihozni a szemes kávé adta lehetőségekből. Ezért fontos az elkészítése is, mert ezzel akár savassá is tehetjük a kávénkat.

Nem mindegy milyen forró a víz

Az sem mindegy hogy a ledarált kávéhoz milyen forró vizet adunk 85-90-95 fokos víz is más-más ízt, hoz ki a kávénkból. Ezzel összefügg az is, hogy milyen finomra őrölt a szemes kávé. Ugyanis ha nagyon finom őrlésű, és túl forró vízzel készítjük, akkor megégetjük a kávét. Ilyenkor olyan dolgok is kioldódnak a szemes kávéból, ami elrontja az aromáját. Ha mindez fordítva történik, vagyis túl dúrvára őrölt kávéhoz túl hideg vizet öntünk, akkor pedig nem oldódnak ki a megfelelő anyagok a kávéból és híg, aromátlan kávét kapunk.

Ezért van az, hogy a ganoderma kávé, amelyhez a ganoderma gomba miatt nem szabad túl forró vizet önteni, olyan finomra őrölt instant kávé.

Nem a kávéfőző gépen múlik a kávé íze

szemes kávé kávégépSokakban az a tévhit él, hogy a kávéfőző gépen múlik, hogy milyen finom a kávé. Ez nem teljesen így van.  Egy finom sütemény sem a sütőn múlik, hanem a cukrászon. Azonban tény és való, hogy az egyes kávéfőzők között vannak különbségek, hiába öntünk bele egyforma kávét és vizet. Ezeknek is van egy alapbeállításuk, hogy milyen finomra darálja a kávét, milyen forróra melegíti a vizet. Sokszor ezt nem is tudjuk mi magunk beállítani, jobb esetben a szerelő igen. A jobb gépeken ezeket már mi magunk is tudjuk szabályozni, így akár különböző ízű kávét is elő tudunk állítani ugyanabból a szemes kávéból és ugyanabból a vízből.

 

Mindenkinek magának kell kitapasztalnia melyik a számára legfinomabb szemes kávé és annak elkészítési módját.

Én már régóta lecseréltem a korábbi szemes kávémat. Az én kedvenc italom a DXN ganoderma kávé, ami felpörget, de nem bántja a szívem, és feltölt energiával. Ezt a webáruházban meg is tudod rendelni.

 

forrás: www.nosalty.hu

Bertalan

Imádom a kávét, egyszerűen a rabja vagyok, az íze mellett az pár nyugodt percet is kedvelem, amíg az ember megissza a kávéját. Amióta ganoderma kávét iszom tele vagyok energiával és frissességgel, élvezem, hogy rengeteg mindenre van időm, azáltal, hogy pénzt is keresek a kávézással egyre több álmom tudom valóra váltani.

Minden vélemény számít! Kíváncsi vagyok a tiédre is.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .