Kávé vízteszt – Avagy milyen vízzel főzzünk kávét?
Vízteszt – avagy függ-e a kávé íze a víztől? Alapból mindenki azt gondolja, hogy a kávétól függ a kávé íze. Azaz a kávé típusától és a pörköléstől. Ami alapvetően igaz. DE, és most jön a lényeg: A víz minősége is befolyásolja a kávénk ízét, és zamatát.
Aki nem hiszi, az kipróbálhatja saját maga is. Most mindenesetre nézzük meg a VGF Otthon Kávéteszt – Milyen vízzel főzzünk kávét és teát? által készített víztesztet, illetve annak egy részét.
A nagy vízteszt – avagy milyen vizet használjunk a kávénkhoz
A videóban 8 tesztalany 5 féle vízből készült azonos kávét hasonlít össze.
Ha már megnézted a videót akkor azt hiszem nem lövöm le a poént ha elárulom, hogy a lágy víz jobb a kávéhoz. De nézzük meg, hogy ez miért van így.
A víz hatása a kávé ízére
Alapvetően kétféle vízzel találkozhatunk, a lággyal és a keménnyel. Ezeknek azonban vannak különböző „árnyalatai”.
A fenti videóban az alábbi 5 féle vízzel elkészítet kávét tesztelt a VGF Otthon.
- Víztisztító berendezéssel szűrt víz
- Konyhai szűrőkancsós víz
- Csapvíz, Budapest V. ker.
- Lágyabb ásványvíz
- Magas ásványi anyag taralmú ásványvíz
Én most az egyszerűség kedvéért csak két csoportra bontom a víz típusát: kemény vízre és lágy vízre.
Kemény víz
A kemény vízben sok a vízben oldott ásványi anyagot tartalom. Mivel a kávéból szárazanyag tartalmat akarunk kivonatni, így az ásványi anyagban telített víz kevesebb szárazanyag tartalmat tud felvenni, így nem lesz teljes a kávé íze.
Lágy víz
Mivel a lágy vízben kevesebb az ásványi anyag, és így a kávéból több szárazanyag tartalmat tud felvenni, így a kávé íze komplexebb teljesebb és lágyabb lesz. Mindegy, hogy azt vízszűrő berendezéssel kancső szűrővel ellátott eszközzel vagy alacsony ásványi anyag tartalmú lágy ásványvízzel érjük el.
A vízteszt eredménye
A fentiek tükrében nem meglepő, hogy mind a nyolc tesztalany valamelyik típusú lágy vízzel készített kávét választotta a legjobbnak. Tehát a teszt igazolta, amit eddig is tudtunk.
A lágy vízzel készített kávék finomabbak, mint a kemény vízzel készített kávék.
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek a végeredmény magáért beszél. ( a Magasabb pontérték a jobb)
A nagy vízteszt konklúzió
Ha eddig nem figyeltél oda, hogy milyen vízzel készíted el a kávédat, érdemes kipróbálni lágy vízzel is, érezni fogod a különbséget. És nem csak a vízre, de a kávéra is érdemes odafigyelni.
Még több érdekesség a lágy és kemény vízről!
Én néhány éve kipróbáltam egy új kávét, amely a 100% arabica kávé mellett ganoderma kivonatot is tartalmaz. Egy olyan kávét, ami valóban ébren tart és mégsem pörgeti fel a szívem. Próbáld ki te magad is az eredeti ganoderma kávét!
forrás: VGF Otthon video