10+1 ganoderma érdekesség
A Ganoderma jótékony hatásáról bizonyára már sok mindenki hallott. Lehet, hogy néhány ganoderma érdekesség már ismert is a számodra, de jöjjön most 10 +1 olyan titok, amit mindenképpen érdemes tudni a ganodermáról.
Tudtad-e? 10+1 ganoderma érdekesség:
1. A ganoderma gyógygombáknak közel 100 alfaja létezik.
A ganoderma nemzetségbe tartozó gombák főként a trópusokon élő gombafaj. Alfajainak száma közel 100-ra tehető. Jelen ismeretek szerint a fajokat hat fő csoportra osztjuk.
2. Magyarországon is megterem a ganoderma.
A közel száz alfajból, néhány hazánkban is megtalálható. Ilyen például a Ganoderma lucidum, mely tápnövényként elsősorban a tölgyfákat kedveli. Azonban a vadon élő fajok korára és növekedésére nehéz pontos információt kapni ezért annak begyűjtése is kérdéses, hiszen annak minőségellenőrzése szinte lehetetlen.
3. Hazánkban milyen néven ismerik a ganodermát?
A nálunk is megtalálható a ganoderma gomba egyik alfaja, amint már említettük a Ganoderma lucidum, melyet vöröses színe és fényes felülete miatt pecsétviaszgombának is neveznek. Az nálunk megtalálható Pecsétviaszgomba megegyezik az Ázsiában már évezredek óta ismert Ganoderma lucidummal.
4. A ganoderma gyógygombát több mint 4000 éve ismerik?
A távol keleti országokban és azok gyógyászatban már négy évezred óta ismerik, és használják a ganodermát. Jelentősége a ginszeng-hez hasonló. Ázsiában főként a Ganoderma lucidum a legkedveltebb alfaja a ganoderma nemzetségű gombáknak.
5. A keleti gyógyításban fontos szerepe van a megelőznek.
A keleti gyógyításban főként a megelőzésben használják a gyógygombákat, de az nem azt jelenti, hogy a beteg szervezeteken nem alkalmazható. A gyógygombák elsősorban az immunrendszerünket támogatják, és maga az immunrendszerünk az ami leküzdi a betegségeket.
6. Több mint 400 vegyületet tartalmaz a ganoderma?
A ganoderma gombák közel 400 bioaktív aktív vegyületet állítanak elő. Főként terpenoidokat, szénhidrátokat, proteineket, nukleoidokat, és egyéb vegyületeket. A micéliumra jellemző vegyületek a terpenoidok, a lanktonok, alkaloidok, poliszacharidok és szerinek.
7. Nem mindegy milyen idősen „szüretelik” le a ganodermát.
A Ganoderma lucidumot a DXN-nél 18 napos és 90 napos korában szüretelik. A 18 napos szüretelésűt Ganocelium GL néven forgalmazzák és főként a gyógyításban a szervezet erősítésében nyújt nagy segítséget. Míg a 90 napos szüretelésű ganodermát a Reishi Gano RG néven ismerhetjük. Ezek főként a szervezet méregtelenítésében, tisztításában kapnak fő szerepet.
8. A ganoderma gombákat hideg levegővel szárítják.
Azért, hogy a ganoderma gombákban található összes értékes összetevőt, valamint a különösen értékes spórákat is megőrizzék, a termőtestet hideg levegővel szárítják, majd az így megszárított gombát kíméletesen porítják. Az így kapott por tartalmazza a ganoderma spórát is.
9. A termesztett ganodermák mellett vadon élőt ganoderma gombákat is tartanak.
A termesztett ganodermák mellett vadon élő ganodermákat is nevelnek. Folyamatosan figyelik a ganoderma állományt és vizsgálják a vadon élő egyedeket is, ezzel elkerülve a belterjességet és biztosítva a gombafaj megújulását.
10. A gombákat függesztve termelik.
A gombákat egy fedett tárolóban, biztosítva a szükséges páratartalmat és hőmérsékletet függesztve előre összeállított termőzsákokban nevelik. Ezáltal megvédve őket a nemkívánatos kár és kórokozók ellen.
+1. A ganodermát kávéba keverve lúgosító kávét kapunk.
És még egy ganoderma érdekesség: A ganoderma lucidum port instatnt kávéba keverve a ganoderma jótékony hatása miatt a kávénak lúgosító hatást kölcsönös, így azok is fogyaszthatják, akik orábban a savas érzés miatt nem tudták a korábbi kávéjukat meginni.
A finom ganoderma kávékhoz te magad is hozzájuthatsz.
képek forrása: wikipedia.org