Miért instant a gyógygombákat tartalmazó kávé?
Hazánkban is egyre jobban terjed a keleten már évezredek óta alkalmazott gyógygombák fogyasztása. Legfőképpen a ganodermát tartalmazó instant kávék formájában.
Mielőtt még választ kapnánk a kérdésre, hogy miért instant a gyógygombákat tartalmazó kávé, meg kell ismerkednünk néhány fogalommal.
Amiről a cikkben szó lesz:
A fagyasztva szárítás mint előállítási mód
A gyógygombák hatásmehanizmusa
A nagy ötlet!
Miért instant a gyógygombákat tartalmazó kávé?
Többféle instant kávé a kínálatban
A fagyasztva szárítás mint előállítási mód
Ahhoz hogy a ganoderma gomba hatását maximálisan élvezni tudjuk különleges előállítási módra van szükség. A gombákat liofilizálás-sal (fagyasztva szárítással) lehet a legkiválóbb minőségben előállítani. A fagyasztva szárítás során a gomba megőrzi értékes hatóanyagait (esszenciális aminosavak, zsírsavak, vitaminok, polifenolok, rostok, ásványanyagok, nyomelemek, antioxidánsok, stb.)
Az instant kávét (teát, kakaót, stb.) is gyakran ezzel a módszerrel víztelenítik. Egyelőre még a gyógyszeriparban és a biotechnológiában elterjedtebb a használata, mert költséges eljárás. Az instant kávék készítése során szokták alkalmazni még a porlasztva szárításos módszert is.
A gyógygombák hatásmechanizmusa
A gyógygombák a gyógynövényekhez hasonlóan fejtik ki hatásukat. Először mindig felerősítik a problémát, majd utána fejtik ki jótékony hatásukat. Ettől azonban nem szabad megijedni. Ilyenkor érdemes nagyobb mennyiségű folyadékot lehetőség szerint tiszta vizet fogyasztani, hogy a méreganyagok minél hamarabb távozhassanak a szervezetünkből, illetve javasolt extra adag C-vitamin szedése pár napig.
Ezért is fontos azok adagolásának fokozatos növelése, a szükséges dózis eléréséig.
A nagy ötlet!
A ganoderma gyógygomba pl. évtizedek óta jól ismert vércukor-, koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, valamint ráksejt pusztító hatásáról.
Az egészséges kávék alapötlete abból az egyszerű tényből származik, hogy a világon több száz millióan fogyasztanak rendszeresen kávét. Ha pedig ez így van, akkor miért ne fogyaszthatnák a kávé egy egészséges alternatíváját?
A gyógygombák kávéval történő „házasítása” ebből a szempontból kiváló ötlet, hiszen az egy csésze kávéhoz hozzáadott 100-1000 mg gyógygomba kivonat érdemben nem változtat a kávé ízén, ugyanakkor értékes vegyületekkel látja el azt. A keverék nagyon kézenfekvő, mivel a gyógygombák többsége is keserű ízű.
Miért instant a gyógygombákat tartalmazó kávé?
A ganodermás kávé esetében ügyelnünk kell arra, hogy a gomba kivonatot tartalmazó instant kávé port ne lobogó vízzel forrázzuk le, hiszen akkor a gyógygomba elveszítheti minden pozitív hatását.
Ezért alkalmazzuk a 80°C hőmérsékletű vizet a kávé elkészítésekor. Ezzel a módszerrel a kávéban lévő tápanyagok többsége megőrizhető.
Persze ha valaki nagyon nem szereti az instant kávé ízét neki is tudunk megoldást javasolni.
Először is főzze le a kedvenc kávéját, és várja meg míg annak hőmérséklete kb 80°C fokra lecsökken majd adjon hozzá egy kis kanál DXN Reishi Mushroom por-t.
Ez utóbbi kicsit macerásabb és nem is mindig azonos hatásfokú egészséges kávét eredményez.
Többféle instant kávé a kínálatban
Sokan ódzkodnak az instant kávétól, bevallom az elején én is így álltam hozzá, de miután megkóstoltam és megtapasztalta a DXN ganodermás kávéinak a tartós hatását nem volt kérdés, hogy a DXN kávéi lesznek a kedvenceim.
Nem vagyunk egyformák, szerencsére a 8 féle kávé között mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb ganodermás instant kávét.
Ehhez a nagy kávéválasztó hasznos segítséget tud neked is nyújtani.
Pingback: Organo Gold kávé vagy DXN kávé? — KÁVÉRA FEL!