Az instant kávé titka
Akár fogyasztjuk, akár nem, a kávé része mindennapjainknak. Szinte elengedhetetlen kelléke társas összejöveteleinknek, baráti társaságok beszélgetéseinek, üzleti konferenciák szüneteinek, vagy akár mindennapi programunknak is. Azonban az instant kávé-t sokan nem is tekintik igazi kávénak, annak ellenére, hogy szinte nem is különbözik a babkávéból főzött társától.
Címszavakban:
Az instant kávé története
Feldolgozása
Fajták
Az instant kávé előnyei
DXN instant kávé különlegességek
Az instant kávé története
Az instant ital réges-régi időkbe nyúlik vissza.
Egészen 1771-be. Állítólag ekkor készült el ugyanis az első instant kávé, méghozzá Nagy-Britanniában, ahol a kormány szabadalmaztatta is a találmányt. Majdnem egy évszázaddal később azután Amerika is előrukkolt valami hasonlóval: a polgárháború alatt a katonákon kísérletezgették ki az instant „kávétortákat”. A következő mérföldkő a japán származású dr. Sartori Kato gyógyszerésznek köszönhető, ő fejlesztette ki az első sikeres, instant kávé előállítására irányuló eljárást azáltal, hogy a kávéporhoz csak vizet adott hozzá és már el is készült mindenki kedvenc ébresztő itala – ötletét egyébként szabadalmaztatták is.
És itt jön képbe az a személy, aki nem egy volt amerikai elnök, hanem a tömegesen gyártható instant kávé „atyja”. George Washington, vagyis nevezzük teljes nevén, George Constant Louis Washington (élt 1871 és 1946 között) belga származású amerikai feltaláló és üzletember volt. 1897-ben New York-ba emigrált, majd pár évvel később, amikor Guatemalába utazott, megfigyelte, hogyan vált ki és rakódott le a kávédara egy ezüst kávéskanna kiöntőjére. 1909-től már árulta is a saját instant kávéját és 1910-ben instant kávémanufaktúrát is alapított G. Washington Coffee Company névvel.
Bár az ő nevéhez fűződik az első tömegtermelésben előállított instant kávé, sokan panaszkodtak a terméke ízére. Mindenesetre a találmánya marketingje is jól sikerült, New York újságaiban és rádióiban is reklámozták, illetve az első világháború idején fontos katonai beszállító lett. Nem csoda, hogy gyorsan és messzire elterjedt a pár másodperc alatt és pár mozdulattal elkészíthető frissítője.
A katonák egész egyszerűen „Egy csésze George” néven emlegették a kényelmes és gazdaságos instant kávét. Innentől pedig egyenes út vezetett ahhoz, hogy az innivalót 50 évvel később már tömegesen gyártották és a legtöbb háztartás számára elérhetővé vált – és persze népszerűvé, hiszen bárki meg tudja csinálni, sem tehetség, sem extra hozzávalók nem szükségesek hozzá, csak egy kis víz.
Feldolgozása
Őrlés
Az instant kávé gyártása során a pörkölt kávészemeket először egyenletesen megőrlik. Ez az a kávé, amelyet őrölt-pörköltként árusítanak az üzletekben. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik és a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz.
Kávéital
A megőrölt kávét vízben 100 °C fölötti hőmérsékleten forralják. Az eljárás ezen része pont olyan, mintha otthon főznénk a kávét, csak ebben az esetben ipari mennyiségű kávét főznek le, melyet később lepárlókban sűrítenek.
Szárítás
Ahhoz, hogy a kávéitalból a boltok polcaira kerülő granulátumos forma készüljön, kétféle technológiát alkalmaznak.
· Fagyasztásos eljárás
Az egyiket fagyasztásos eljárásnak nevezik, mikor a kávéitalt lefagyasztják, összetörik, majd vákuum alá helyezik. A vákuum hatására a víz párologni kezd a kávéból, megőrizve a kávéban lévő aromákat.
· Porlasztva szárítás
A másik eljárást szárításos eljárásnak nevezik, ekkor a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik. Az instant kávék többsége szárításos eljárással készül, míg a fagyasztásos eljárást inkább a magasabb minőségű, prémium instant kávékhoz használják.
Azt, hogy az instant kávé melyik módszerrel készült, egész könnyű eldönteni. A porlasztva szárításnál a kávé sokkal apróbb, por állagú. A fagyasztásos eljárással készült instant kávé inkább nagyobb, kavicsos szerkezetűek.
Fajták
Klasszikus és prémium
A klasszikus és prémium kategóriájú instant kávékat főként gyártási technológiájuk különbözteti meg. Míg a klasszikus instant kávé szárításos-, addig a prémium instant kávé fagyasztásos eljárással készül. A prémium kategóriájú instant kávé a fagyasztásos technológiának köszönhetően kiváló aromát és ízt kap.
A prémium instant kávék általában robusta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb, így mindkét kávéfajta legjava kerül csak a csészébe.
3in1
A 3in1 instant kávék a kávé mellett a cukrot és kávékrémezőt is tartalmaznak, így az elkészítéséhez a forró vízen kívül semmi másra nincs szükség.
Az instant kávé előnyei
- A gyors elkészítési mód. Az instant kávé azonnal feloldódik a forró vízben.
- Alacsony szállítási költség a súly és terjedelme miatt az azonos mennyiségű kávébabhoz képest.
- Hosszú ideig eltartható.
Tudtad-e, hogy az instant kávénak nagyobb a koffein tartalma, mint a főzött kávénak? Ugyanis a gyári előállítás következtében a kávébabból hatékonyabban tudják kivonni a koffeint, mint az otthon vagy kávézóban lefőzött kávékból.
DXN instant kávé különlegességek
A DXN kávékülönlegességei egyedi recept alapján a legjobb minőségű instant kávéból és ganodermakivonatból készül. Többféle ízesítés közül választhatunk a feketekávétól a krémkávén át a fehér kávéig.
Ezen kávékülönlegességekben az instant kávéhoz adagolt ganoderma kivonatnak köszönhetően rendkívüli módon erősíti immunrendszerünket és szervezetünk egészségmegőrző képességét. Így joggal nevezik egészséges kávénak is.
Utóbbiakat a web áruházban meg is tudod vásárolni.
Mint mindenben a babkávék és az instant kávék között is találunk rosszabb minőségű terméket.
Azonban kijelenthetjük hogy a jó minőségű instant kávéból készült kávé ugyanolyan jó minőségű mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag ugyanazok.
forrás:
wikipedia.org,
cafegano.eu,
<
p style=”text-align: justify;”>kaveklub.reblog.hu/tenyleg-washington-talalta-fel-az-instant-kavet
Pingback: Miért instant a ganodermás kávé? — Kávéra Fel!